The return of history: Nike Air Max 1 ’86 Original is finally here!

Za ljubitelje Air Max patika stiže sjajna vest – Nike Air Max 1 ’86 Original model se vraća na scenu nakon 37 godina! Da, dobro ste čuli, brend Nike je odlučio da ponovo ispiše istoriju, vrativši nas na sam početak priče o ovom kultnom modelu. Iako se u sneaker krugovima dugo nagađalo o ovakvom potezu, legendarni američki proizvođač sportske opreme je samo nekoliko dana uoči nedavno održanog Air Max Day-a potvrdio da će retro verzija modela iz 1986. godine ponovo ugledati svetlost dana.

 

I ovde ništa ne bi bilo toliko neobično da se radi o Air Max patikama kakve danas poznajemo. Ako ste pripadnici mlađih generacija, sigurno niste imali priliku da se upoznate sa ovom verzijom, niti da negde vidite slične primerke, upravo zato što je ovde reč o jednom malo drugačijem AM modelu. Onom koji je decenijama bio u senci svojih naslednika, zaboravljenom dragulju i „svetom gralu“ za istinske poznavaoce i ljubitelje Air Max-a.

Nastao davne 1986. godine, Air Max 1 „Big Bubble“ je, kako i samo ime kaže, imao vidljivu vazdušnu jedinicu u srednjem đonu, koja je bila znatno veća u odnosu na vazdušnu jedinicu kakvu danas viđamo kod Air Max patika. Verovatno bi se prozor ovih dimenzija zadržao mnogo duže, da nije došlo do zapanjujućeg otkrića Nike-ovih inženjera, koji su ustanovili da usled veoma niskih temperatura dolazi do pucanja vazdušne jedinice. Kako je proizvodnja već bila započeta, a datum lansiranja ovih patika potvrđen u javnosti, inženjeri su morali da smanje dužinu i visinu samog prozora, da bi sprečili problem sa pucanjem. Početkom naredne godine, tačnije 26. marta 1987, na police je stigao modifikovani Air Max 1 „Big Bubble“, koji zbog izuzetno prijatnih prolećnih temperatura nije pokazivao slabe tačke prvobitnog modela. Nakon početničkog uspeha, Air Max 1 kakav danas poznajemo, trajno je zamenio original, a ovaj datum je ušao u istoriju kao zvanični početak priče o Air Max liniji.

Sada je 2023. godina, još jedan Air Max Day je završen, a kao nagradu za decenije postojanja Air Max-a, Nike je oživeo patiku sa samog početka priče, dozvolivši nam da zakoračimo ka temelju na kom je izgrađena sneaker kultura. Uz pomoć najnovijih dostignuća iz Nike laboratorije napravljena je replika Nike Air jedinice i velikog vazdušnog prozora iz 1986, s tom razlikom što sada ne morate da brinete o njegovom pucanju usled niskih temperatura. Ove patike su poslednja reč tehnologije, kojoj slobodno možemo dodati i modernizovani dizajn, kao i originalnu kombinaciju crvene i bele boje. Prema rečima Džejmija Pejdža, Nike product line menadžera, bilo je potrebno da prođu skoro tri godine kako bi originalni model ponovo oživeo. I zaista je vredelo čekati punih 37 godina na patike koje evociraju davne uspomene i bude poseban osećaj u svakome ko je istinski poznavalac bogate Air Max istorije.

Pre prvog susreta sa ovim modelom, oduševiće vas kutija u koju je pažljivo smešten, a koja istovremeno odaje utisak rustičnog i futurističkog izgleda.

„Zagrebana“ crna površina u kontrastu sa transparentnim Swoosh-om na poklopcu kutije je samo prvi detalj koji ćete primetiti, a ono što će vas zapravo oduševiti jeste prozorčić na bočnoj strani koji se sastoji od četiri kruga koja simbolizuju prvu vidljivu Air jedinicu. Kada zavirite u samu kutiju, čekaće vas iznenađenje u vidu gornjišta patika koje je sačinjeno od mešavine antilop kože i mrežastog platna koje je final touch ovih patika.

 

Air Max 1 ’86 Original model dostupan je u limitiranim količinama u odabranim svetskim sneaker store-ovima, a kod nas je dostupan premijerno u Tike shop-u, kao i online.