CELEBRATING 40 YEARS OF FORCE

Čuvena košarkaška silueta koja je rođena početkom osamdesetih, danas sa ponosom nosi titulu najpopularnijih patika ikada. Sa više od 10 miliona prodatih primeraka godišnje, ovaj model ulazi u istoriju sneaker kulture kao game changer. Od sportista preko umetnika do celebrity i streetwear ikona, Air Force 1 se može opisati kao svojevrstan kulturološki fenomen – model koji pomera granice i okuplja ljude sa različitih krajeva sveta.

Od svojih početaka do danas, Nike-ova legendarna kreacija obeležava četiri decenije postojanja među ljubiteljima patika. Ovo je model koji ste sigurno bar jednom u životu imali na nogama i na koji prvo pomislite kada kažete „klasika“. Planetarno popularan, obožavan od strane pripadnika svih generacija i nezaobilazan u svakoj sneaker kolekciji, prvi košarkaški model patika sa vazdušnom jedinicom u đonu danas je sinonim za neprolazan sportski stil.

 

Teško bi bilo zamisliti svet bez Air Force 1 patika. Složićete se, zar ne? Ako nastavimo da „kopamo“ po arhivi, videćemo da ni njihov tvorac, čuveni dizajner Bruce Kilgore, nije mogao da pretpostavi da će njegova inovacija doživeti ovakvu ekspanziju na globalnom tržištu. Od svog nastanka davne 1982. godine, pa sve do danas, Nike Air Force 1 su prošle kroz uzbudljivo putovanje prepuno transformacija i izazova. Ono što je ostalo isto je prepoznatljiv, sada već legendarni dizajn koji je svoju prvobitnu scenografiju u vidu košarkaškog terena zamenio urbanim gradskim ulicama.

Premijerno predstavljene na parketu kao prve košarkaške patike sa mekom vazdušnom jedinicom u đonu, Air Force 1 su samo godinu dana kasnije (1983.) prihvaćene od strane najpoznatijih NBA igrača poput Michael Cooper-a, Bobby Jones-a, Moses Malone-a, Calvin Natt-a, Mychal Thompsen-a, Jammal Wilkes-a i mnogih drugih. I sve bi bilo super da 1984. Nike nije razmišljao o povlačenju ovog modela sa tržišta. Zahvaljujući ritejlerima iz Baltimora koji su u rekordnom roku prodali 3000 pari AF1 patika, generacije ljubitelja sneaker kulture dobile su priliku da uživaju u jednom od najboljih dizajnerskih poduhvata svih vremena. Nakon ovog uspeha, Force se polako izmešta na ulice, da bi početkom dvehiljaditih u potpunosti osvojio američku hip-hop scenu, odakle nastavlja da širi svoj uticaj među kolekcionarima i pripadnicima različitih kulturnih pokreta. Danas je Air Force 1 zastupljen u gotovo svim segmentima savremenog načina života. Vole ga sportisti, umetnici, sneaker heads-i, modni eksperti, influenseri, TikTok-eri… Baš svi!

Prvih 40 godina je samo početak – ove patike nastavljaju da ispisuju stranice istorije novim i svežim izdanjima, a jedno takvo je upravo stiglo u Tike Shop. Nike Air Force 1 Fresh patike dolaze u klasično beloj i čisto crnoj varijanti. Obe imaju prepoznatljivo gornjište od kvalitetne prirodne kože, sa tekstilnim delovima, jednostavnim pertlanjem i utisnutim Nike logotipom na jezičku i peti. Unutrašnjost patika je takođe napravljena od kože. Perforacije na prednjem delu i ulošku su dodatni „fresh“ za stopala, dok prošiveni vazdušni đon u potpunosti prati liniju i kolorit gornjeg dela patika. Sve u svemu – klasično, prepoznatljivo, ali osveženo izdanje Air Force-a je spremno da zakorači na gradske ulice.

 

Priliku da među prvima ponese ove patike imao je Dušan Bulut, naš poznati košarkaš koji je od strane FIBA proglašen za najboljeg igrača u kategoriji 3x3. Pogledajte kako je to izgledalo.