New Balance 574 Legacy ili kratka istorija legendarnog 574 modela

Ako ste pravi zaljubljenik u patike i street kulturu, sigurni smo da u svojoj kolekciji imate bar jedan New Balance par za kojim uvek posegnete kada ste u nedoumici šta obuti. Enormna popularnost ovog brenda proširila se dalje od američkog kontinenta, pa su neke od najpoznatijih NB silueta rado nosili sneakerheads-i u vodećim street-style prestonicama Evrope i Dalekog Istoka.

Modeli koji svoje nazive duguju numeričkom sistemu, kao ekvivalentu performansama i tehnologijama primenjenim u patici, doživeli su svoju globalnu ekspanziju osamdesetih godina prošlog veka. Trend rasta popularnosti patika za trčanje doneo je New Balance-u mnoga uspešna izdanja, poput 575, 576 i 577 modela. I dok su dizajneri pokušavali da privuku pažnju potrošača tehnološki naprednim i inovativnim patikama za running, New Balance je nastojao da se probije i do one manje zahtevne publike. Malo je modela koji su uspeli da izdrže test vremena i zadrže status sveprisutnosti, kao što je to slučaj sa New Balance 574 patikama.

Njihova bogata istorija se bazira na krajnje racionalnim osnovama. Naime, tvorci ovog modela su želeli da obraduju potrošače koji nisu mogli da priušte sebi patike iz kolekcije „Made in USA 990“. Tako im je 576 velikodušno ustupio svoje linije gornjišta, posluživši kao inspiracija za kreiranje modela 574. Materijali gornjeg dela su adaptirani, pojednostavljena je tehnologija srednjeg đona, a proizvodnja se sa američkog kontinenta preselila u Aziju. Rezultat svega ovoga su prve lifestyle patike od New Balance-a koje će, na opšte iznenađenje kreativnog NB tima, doživeti popularnost na kojoj bi im pozavideli i najozbiljniji konkurenti iz ove kategorije. Vrhunac svoje slave 574 doživljava devedesetih i dvehiljaditih godina 20. veka, kada ih na nogama imaju doslovno svi. Od američkih urbanih sredina, pa sve do modernih ulica Tokija, ovaj model su u to vreme nosili predstavnici rep i hip-hop kulture, poput Phife Dawg-a, Raekwon-a i Mos Def-a.

Ispostaviće se da su glatki slojevi antilopa u kombinaciji sa delovima od finog mrežastog materijala, kao i ENCAP tehnologija srednjeg đona bili siguran recept za uspeh. Do tada su na New Balance patikama uglavnom bile zastupljene sive nijanse, da bi sa pojavom ovog modela druge varijacije boja počele da preuzimaju primat. Za samo nekoliko decenija lansirano je na stotine različitih kolorita. Detalji dizajna bili su prolagođeni kulturnom identitetu tržišta za koje su patike pravljene, što je dodatno proširilo ponudu ovih modela. Tako su se 574 izdanja u Tokiju razlikovala od onih koja su se mogla pronaći u Evropi ili Americi. Kroz istoriju vidimo da su postojala i specijalna, limitirana izdanja koja su obično izlazila povodom godišnjice postojanja modela ili kao rezultat uspešnih kolaboracija. Bilo je i onih koja su pravljena za različite namene, poput 574 patika za golf teren ili nekih hibridnih, koje su modifikovane u pogledu tehnologija i izgleda.

Danas je 574 sinonim za pomeranje granica stila i obožavan je od strane pripadnika svih modnih pravaca. Svako koga biste pitali, verovatno bi vam rekao da mu je baš ovaj model prva asocijacija na New Balance patike. Urbani lifestyle autfiti su gotovo nezamislivi bez njegove prepoznatljive i autentične siluete. Najnovije izdanje, 574 Legacy, ažurira legendarni klasik svojim uzvišenim stilom i kombinacijom boja na koje niko ne ostaje ravnodušan. Dominacija mističnih i dubokih navy tonova u kontrastu sa otvorenom belom i bež dodaje notu suptilne elegancije. Materijali u gornjištu su pažljivo birani i sam način izrade odaje utisak premium siluete. Model zadržava čuvenu ENCAP tehnologiju koja je značajno unapređena i zauzima dosta veći prostor u peti, a koja osim osnovne namene, da smanji opterećenje na zglobove prilikom trčanja, garantuje i vrhunsku udobnost. Ništa manje nismo ni očekivali od ovog ikoničnog modela.

New Balance 574 Legacy patike dostupne su u Tike shop-u, kao i online.