AIR MAX SUSRET GENERACIJA

"Nike Air Max je establishment i subkultura. Preciznost dizajna i kreativni haos. Prošlost i budućnost, ali pre svega – sadašnjost. I zato smo ovde, da ispričamo priču o patici koja jedina ima svoj praznik." Ovo su reči kojima počinje najnoviji dokumentarac o Air Max patikama koji, na jednom mestu, okuplja različite generacije ljubitelja te sneaker ikone - one kojima je ovaj model predstavljao raritet, nešto što se retko ima ali žarko želi, i onih koji pripadaju maloj, ali probranoj ekipi klinca čije kolekcije Air Max patika tek "rastu".  Predstavljamo ti dokumentarac koji smo, uoči Air Max Day-a, snimili sa ekipom iz noizz.rs.  

Nastale davne 1987. godine, Nike Air Max 1 pokrenule su novu eru u sportu i street kulturi. Već su njihov početak obeležile grupe ljudi koji su se "okupljali" oko određenih modela i postavili ih u središte svojih interesovanja. Danas Air Max broji najveći broj kolekcionara širom sveta koji željno isčekuju svako novo izdanje.

Istorija kulta Air Max patika iz ugla onih koji su bili svedoci njihovog razvitka u godinama kada su izlazili prvi modeli, uz impresije nove generacije koja pomno prati svaku inovaciju i svaki novi release, pomogli su nam da kroz nesvakidašnji susret generacija ljubitelja Air Max-a, dočaramo ljubav prema kultnoj liniji brenda Nike.



Čovek koji je utemeljio korene sneaker kulture na našim prostorima, Marko Đorđević, poznatiji kao Maks Street Life, svojom pričom je doprineo da razumemo kako su patike za trčanje s početka devedesetih postale statusni simbol i zašto, u nekim slučajevima, nije bilo bezbedno šetati u Air Max-u van komšiluka ili bar bez pratnje roditelja.

Od prvog iskustva sa Air Max patikama koje su mu ukradene iz svlačionice na času fizičkog, preko restauracije retkih modela i putovanja u drugu državu usred noći da spasi patike bačene u kontenjer, do danas, kada njegova kolekcija Air Max patika nikoga ne ostavlja ravnodušnim, za njega kolekcionarstvo više nije hobi. Za njega je to način života! Pogledaj i poslušaj njegovu priču. 


Odrasla na pričama starijih, a ujedno inspirisana i vođena modernim dobom u kojem prednjače društvene mreže, stasala je nova generacija koja, iako nije bila rođena u vreme nastajanja legendarnih modela Air Max linije, deli jednaku strast prema njima.

Ivana, Aleksandar i Ivan dolaze iz tri različite sredine, različitih su životnih interesovanja, ali ih sve povezuje ljubav prema patikama. Njihove kolekcije zasnivaju se na Air Max ikonama. Znaju baš sve o njima, o dizajnerima koji su ih stvarali i njihovog inspiraciji, dizajnu, tehnologijama, ali o novim modelima koje redovno prate i isčekuju. 

Zašto su novi modeli zapravo postali OG modeli nove generacije, nešto o čemu će oni sa žarom pričati i svoje znanje prenositi nekim novim klincima, baš kao što su njima znanje o ovim patikama prenosili njihovi prethodnici, saznaćeš ako pogledaš i poslušaš njihove priče.

 

Legenda zvana Air Max svakoga dana je sve veća. Armija ljubitelja ovih modela neprestano raste, baš kao što rastu i kolekcije naših sagovornika čije su priče ispričane u ovom dokumentarcu. Ko zna, možda će se u nekom narednom naći baš tvoja. 

Do neke nove priče i novog susreta generacija...