Turbulentna nedelja Air Max-a


Nike Air Max, jedna od retkih linija nekog brenda kojoj je posvećen ceo mesec.  U martu posebno za ljubitelje Air Max-a ništa više nije važno, samo patike koje se cele godine pripremaju za proslavu Air Max Day-a. U nedelji za nama održan je niz promotivnih aktivnosti koje su zaokružene 26.3. na proslavi tridesete godišnjice ove legendarne siluete.


Najava eventa

Nike je ove godine iznenadio sve Beograđane, na platou na početku Knez Mihailove ulice velika crvena Nike kutija kojom je najavljen Air Max Day, predstavljala je najveću gradsku atrakciju protekle nedelje, gotovo da nema osobe koja je prošla a nije posegla za telefonom ili aparatom da zabeleži ovaj momenat. Za slučajne prolaznike i turiste kutija je bila pogodno mesto za selfi iz Beograda, a za one koji su upoznati sa Sneaker kulturom to je bio jasan znak da ove godine počinje prava revolucija.



MC Battle

Ove godine u Tike šopu rešili smo da Air Max povežemo sa Hip-Hop kulturom i 23.3. organizovali prvi tematski „Kiss My Airs“ MC Freestyle Battle. Za razliku od standardnih nadmudrivanja MC-eva rimama, ovoga puta domaćin večeri Rista My People zadavo je teme tipa „moje prve patike“, „šta vidiš oko sebe“, „moje patike su bolje od tvojih“. U finalu, Stefan i Bore iz grupe THC zadali su jednu opštu temu HIP-HOP i između Coe i Belog uz konsultovanje publike doneli su odluku da je pobednik prvog Kiss My Airs MC Freestyle Battle-a Beli. Polufinalisti nagrađeni su Nike x Wacky Sheep majicama, a pobednik je odabrao Air Max po svom izboru.



Limitirana izdanja

Već u petak 24.3. u ranim jutarnjim časovima ispred Tike šopa krenuo je da se formira red, a prolaznici su ulazili u radnju sa pitanjima šta se dešava. Subota 25.3. je za sve prave Sneakerhead-ove Beograda predstavljala dan kada moraju doći do njih, do svog svetog grala. Za subotu najavili smo dva limitirana izdanja Nike Jordan x Max pack i Air Max 1 Master, ekstremeno limitirane modele za koje je mali broj svetskih šopova imao privilegiju da se nađu u njihovoj ponudi. U toku noći ispred Tike šopa na stolicama, ili naslonjeni na kola iz kojih se celu noć čula muzika prenoćilo je tridesetak ljudi. Oni koji su se ponadali da je dovoljno doći 15 minuta pre otvaranja, zatekla je scena uredno postavljenog reda iz kog se moglo čuti „zakasnili ste“. Umorni ali sa osmehom na licu, jedan po jedan ulazili su i uzimali svoj par za koji je vredelo provesti noć na ulici u Kralja Petra 24.



Air Max Day

Nedelja, 26.3. reklo bi se dan kao i svaki drugi, ali za pripadnike Sneaker kulture i ljubitelje dobrih patika a posebno Air Max linije ovo nije običan dan. U „HOUSE OF AIR“ specijalno dizajniranom prostoru predstavljena je suština Air Max linije, od istorije koju je u Tike korneru kroz svoju kolekciju Vintage modela prikazao naš njaveći kolekcionar Marko Đorđević – Maks, preko novih izdanja modela poslednjih genracija izloženih u svim delovima eventa, do osnovne namene za koju su modeli pre 30 godina kreirani, trčanjem na traci posetioci su skupljali kilometražu u procentima do 90% a poslednjih 10% su pretrčali profesionalni trkači iz NRC tima kako bi stigli do cilja što je predstavljalo otkrivanje najnovijeg Nike modela iz Air Max linije  - VaporMax.
Momci iz Street Life zajednice kolekcionara u Cleanup korneru pobrinuli su se da vrate sjaj iznošenim Air Max-ovima, posetioci su mogli da očiste svoje patike, promene pertle i ukrase ih kastomizovanim značkicama za ovu priliku.
Na samom eventu ako ste gledali u pod na nogama posetilaca mogli ste videti najrazličitija limitirana izdanja kakva se kao što mnogi kažu mogu videti samo na Instagramu. Samo što je ovo realan život i beogradski kolekcionari poznaju tu igru.

Pored brojnih poklonika ove kultne linije patika, Air Max Day okupio je i brojne poznate ličnosti iz javnog života, među kojima su glumci Aleksandar Radojičić i Nikola Glišić, reperka Mimi Mercedez, pevačica Nikolija Jovanović, maneken Vlada Vuksanović, članovi rep sastava THCF, muzički producent Coby, DJ Dee, fudbaler Crvene zvezde Mihailo Ristić, košarkaš Partizana Novica Veličković i mnogi drugi.

U čast Air Max Day-a beogradski crtač grafita HOPE oslikao je dva zida sa poznatim rečenicama koje važe za kultne u Zemunu i na Dorćolu a povezane su sa ovim patikama.
Sabiramo utiske, listamo objave posetilaca, pretražujemo HT #kissmyairsbgs i stičemo utisak o sjajnoj atmosferi koja je pratila ovaj celodnevni event.
Vidimo se i sledeće godine, a ako neko ima nešto protiv vašeg izbora, slobodno my poručite KISS MY AIRS!